Sizin yerinize çalışan sistemler

Nuri Erginer
4 min readApr 21, 2022

--

İnsanın sahip olduğu en kıymetli varlığı zamanı. Bu öylesine kısıtlı ki dünyanın en zenginleri bile nelerini verseler fazlasını alamıyorlar. Bu aynı zamanda dünyanın en büyük gerçeği.

Bir gün zamanımız dolacak.

Bu giriş sizleri kötü hissettirmek yerine kısıtlı bir imkanı nasıl verimli kullanırız ve bu sınırlı süre zarfında nasıl büyük değişimler, kazanımlar sağlarız diye düşündürmek içindi. Mutlaka daha önce “keşke benden bir tane daha olsa” diye düşündüğünüz olmuştur. İşler o kadar çok ki başkası bunlarla uğraşsa ben gezsem eğlensem ve bana verilen bu kısıtlı zamanı dilediğim gibi geçirsem. Bunu dilemeyen bir insanoğlu bile olmadığına adım kadar eminim.

Kısıtlı zamanı daha üretken ve verimli kullanmanın yolu sizin yerinize çalışan sistemler kurmanızdır.

Bu söylemesi kolay ama yapması son derece zor bir şeydir. Bir işi sizin yerinize yapacak birini işe almak ilk akla gelen çözüm olsa da bu işe aldığınız kişinin ortaya koyduğu değer hem onun maaşını ödemeli hem de size ekstra para kazandırmalıdır. Böyle sistemleri kuranlar bugün tek başlarına birim zamanda yarattıkları değerden çok daha fazlasını gerçekleştirebiliyor. Bu insanlara zengin insanlar diyoruz.

Günümüzde teknolojinin de gelişmesi ile sizin yerinize çalışıp para kazanacak sistemler kurmak artık biraz daha kolaylaştı. Yazılım geliştiriciler bir sorunu çözen algoritmalarla para kazanan sistemler inşaa edebiliyorlar. Ben de buna benzer ne tür bir algoritma para kazanabilir diye düşünürken paraya en yakın algoritmanın kripto borsalarda işlem yapan yazılımlar olabileceğini farkettim.

Kripto paralar kendileri bir teknoloji ortaya koyarken diğer yandan da bu paraların alınıp satıldığı borsalarda kendileri de işlem görebiliyor ve bu paralara yatırım yapılabiliyor. Tıpkı bir şirketin hisse senetlerinin alınıp satıldığı gibi kripto borsalarda yatırımcıların büyük ilgisini çekiyor.

Tam burda bu yazının bir yatırım tavsiyesi olmadığını, burada anlatmak istediğimin bu borsalarda işlem yapan yazılımlar olduğunu vurgulamak isterim. Bu borsalar son derece kaygan ortamlar ve paranın saniyeler içinde pul olduğu yerler. Zorunlu giderleriniz yerine parayı bu borsalarda çoğaltmak hayali ile kullanırsanız çok büyük kayıplara maruz kalacağınızı söylemek isterim.

Bu borsalar sıradan insanlar için kumarhanelerden daha tehlikeli. Anlamadan ve riskleri analiz etmeden yatırılan paraların yok olacağının garantisini verebilirim. İstatistiklerde sadece %10 luk bir kesimin bu borsalarda para kazandığını söylüyor.

Bu uyarılardan sonra bu kadar riskli bir yerde yazılımla ne yapılabilir diye düşünüyorsanız duygusuz algoritmaların böyle ortamlarda daha avantajlı olduğunu belirtmek isterim. Bu piyasalar 7/24 açık. Uyumadan, dinlenmeden heran fiyatları izleyebilen sistemler tabiki yazılım ve algoritmalar. Geçmiş verileri ve insan davranışlarını analiz etmek bu borsalarda kazanmak için gereklilik. Zaten çok büyük bir kitle bu borsalarda çeşitli yazılımlar kullanarak yatırımlarını katlamaya çalışıyorlar.

Yazılımcı olmayanlar için de bir çok yardımcı ücretli siteler var. Bazı temel parametreleri verdiğinizde yatırımınızı alım satım yaparak büyütmeye çalışıyor.

Ben daha öncede IoT sistemler geliştirilmesi için kullanılan IBM çalışanları tarafından yaratılmış Node-Red isimli bir low code yazılım dilinin kripto borsalarda robot programlamak için çok uygun bir dil olduğunu farkettim.

Bu yazılım dilinde node denilen temel işlevleri yerine getiren bileşenleri bir birine bağlayarak kod geliştiriyorsunuz. Açık kaynak bir mimari olduğu için arkasında güçlü bir topluluk var. Böyle oluncada insanlar kendi ihtiyaç duydukları node ları geliştirmiş ve paylaşmış.

Borsalar kaotik sistemler. Fiyatların yükselip düşmesi o kadar çok etken tarafından kontrol ediliyor ki bilimsel bir tahmin yapmak güçleşiyor. Bir de çok büyük sermayelere sahip olanlar daha çok bilgiye ulaşabiliyor ve fiyatları parasal güçlerini kullanarak manipüle edebiliyorlar. Bu güçlü sermaye sahiplerinin de bilgisayar yazılımları kullandığını söylememe gerek yok sanırım.

Robotlarla işlem yapmak için 4 temel yazılım bileşenine sahip olmanız gerekiyor.

[Yatırım bulucu] →[Sinyal üreteci] → [Risk Analizcisi] → [Gerçekleştirici]

Yatırım bulucu: Onlarca borsada binlerce kripto para çifti var. Bunlardan hangilerine yatırım yapacağınızı tespit etmenizi sağlıyor.

Sinyal üreteci : Seçtiğiniz borsadaki para çifti için al yada sat sinyalleri üretiyor.

Risk Analizcisi : Gelen sinyal için ne büyüklükte bir yatırım yapmanız gerektiğine karar veriyor.

Gerçekleştirici : İlgili borsanın yazılım arayüzüne bağlanıp (API) işlemleri gerçekleştiriyor.

Yazılımın ana mantığı bir stratejiye dayanmalı mesela ani düşüş yapmış paraların bir toparlanmaya gireceğini düşünüyorsanız yatırım bulucu modülü kodlarken bana ani düşüş yapmış koinleri çıkar diyebilirsiniz. Bu koine dipte iken girip küçük bir toparlanmada azda olsa karınızı alıp çıkmak isteyebilirsiniz. Bu bir strateji olabilir. Ya da ani bir fiyat yükselmesine katılıp bu yükseliş sona ermeden çıkabilirsiniz.

Yazılımcılar sürekli çalışacak kurallar bulmaya çalışıyorlar. Az getiri olmasının çok önemi yok çünkü robotları çoğaltmanın maliyeti sıfır. %1 lik günlük kesin kar yıllık %250 kar getirisi sağlıyor.

Ülkemiz insanları kolay para kazanmayı sever. Aslında biraz çaresizlikten. Bu nedenle ülkemizde bu tür sistemlere çok fazla rağbet olduğunu işin içine biraz girince farkettim. Ama herkes tarafından bir biri ile koordinesiz olarak kullanılan robot kodları fiyatın kararsızlığına ve bu kodları kullananların zarar etmesine neden oluyor. İnternette popüler olan indikatörlerin ya da robotların size para kazandırmayacağını uzun vadeli olarak alım yapıp beklemenin buna karşın daha karlı olacağını söylemek isterim.

Ama kendinize ait bir fikriniz ve gözlemleriniz varsa node-red benzeri bir platformla kendi robotunuzu kodlamak o kadar da zor değil.

Merak edenler için bu konuda çektiğim eğitim videolarını önermek isterim.

Uyarı:

Finansal piyasalar doğası gereği risklidir. Gerçek değeri olan ve küresel ekonomi ile ilişkili hisse senetlerinin aksine, kripto para birimleri ne yazık ki üretken varlıklar değildir ve içsel değerleri yoktur. Bu nedenle, kripto para birimlerine dahil olmayı planlıyorsanız çok muhafazakar olmalısınız; riskler oldukça büyük. Hükümetler tarafından yasadışı hale getirilebilir ve bu da kripto para birimlerinin değerlerinin çoğunu kaybetmesine neden olabilir. Bu gönderi yatırım tavsiyesi değildir, bu yüzden lütfen herhangi bir şeye yatırım yapmadan önce kendi araştırmanızı yapın.

--

--